Śmielej z tą oliwą!


Oliwy i oleje (fot. Nacho)

Oliwy i oleje (fot. Nacho)

Jeszcze kilka lat temu była mi obojętna – dziś bez oliwy lub oleju smakowego nie wyobrażam sobie kuchni. To tradycja krajów o cieplejszym klimacie – u nas gości od niedawna, a i tak musi walczyć o względy z lokalnym olejem rzepakowym. Przegrywa jednak tylko cenowo – za prawdziwą rozkosz dla podniebienia warto zapłacić więcej.

Rodzajów oleju i oliwy jest teraz bez liku. Warto uzbierać sobie ulubiony zestaw, by się nie znudzić i dopasować gatunek do konkretnej potrawy, zwłaszcza sałat. Oliwy smakowe można przyrządzać także samemu, choć swoimi dotychczasowymi próbami jestem raczej zawiedziony.

2 thoughts on “Śmielej z tą oliwą!

  1. Myślę, że ważna jest tu kwestia smaku. Badania nad olejami i oliwą są różne i różne są wyniki. Polskie badania zawsze pokazują wyższość oleju rzepakowego nad oliwą – gdzie indziej odwrotnie. Liczy się nie tylko pojedynczy składnik, ale i ich zestawienie. Poza Polską nigdzie nie stosuje się na szerszą skalę oleju rzepakowego do sałatek . Do smażenia – tak. Wybór na rynku jest i każdy może stosować własne kryteria. Smacznego!

  2. Ja przyrządzam sama, ale u mnie jest jeden warunek – tylko na oleju rzepakowym, nigdy na oliwie z oliwek. Przede wszystkim dlatego, że olej rzepakowy jest zdrowszy, ma więcej omega-3 i witamin, ale poza tym na tych z oleju rzepakowego można też smażyć🙂

Możliwość komentowania jest wyłączona.